Wat eet jij, boter of margarine?

Ik kreeg vandaag via de e-mail een interessante tekst over boter  (in het Engels) toegestuurd. Een leuk toeval, want ik had al een tijde het idee om een stukje over boter te gaan schrijven. Deze tekst is echter zo duidelijk dat ik hem heb vertaald om zo verder te kunnen delen. Zelf gebruik ik voornamelijk roomboter, zowel om in te bakken als voor op de boterham. De enige reden waarom ik margarine gebruik is omdat daar omega3 aan toe gevoegd is. Maar als ik dit zo lees is het wellicht verstandiger om de omega3 op een andere manier binnen te krijgen.

De verontrustende feiten op een rijtje:

Margarine is oorspronkelijk gemaakt om kalkoenen vet te mesten. Toen de kalkoenen er aan bleken te overlijden hebben de mensen die het plan hebben bedacht  – en gefinancierd- hun koppen bij elkaar gestoken. Ze bedachten ze een ander doeleinde voor het product om zo toch hun geld terug te krijgen.

Het was een witte substantie die er niet echt lekker uitzag dus hebben ze er een gele kleurstof aan toegevoegd om het zo als vervanging voor boter aan de consument te kunnen verkopen. Om het nog wat aantrekkelijker te maken hebben ze er nog wat smaakstoffen aan toegevoegd.

Het verschil tussen margarine en boter:

Beide hebben hetzelfde aantal calorieën.

Boter heeft iets meer verzadigde vetten, 8 gram in plaats van 5 gram bij margarine.

Het eten van margarine verhoogt de kans op hartziekten bij vrouwen met 53% vergeleken met boter volgens een recent onderzoek van de Harvard Medical Study.

Het eten van boter verhoogt de opname van andere voedingstoffen in ons voedsel.
Boter heeft een veel hogere voedingswaarde dan margarine. In margarine zitten alleen goede stoffen omdat ze er in de fabriek aan toe zijn gevoegd.

Boter smaakt veel lekkerder van nature en het versterkt op natuurlijke wijze andere smaken in ons voedsel.

Boter bestaat al eeuwen lang terwijl margarine er nog geen 100 jaar is.

En nu… Margarine:

Margarine bevat veel transvet zuren.

Verdrievoudigt het risico op hart- en vaatziekten.

Het verhoogt het cholesterol en LDL (slechte cholesterol) en verlaagt HDL (goede cholesterol).

Verhoogt het risico op kanker

Vermindert de kwaliteit van borstvoeding

Verlaagt de werking van het immuunsysteem

Vermindert de insuline reactie.
En hier is het feit wat het meest verontrustend is… en tegelijk heel interessant.

Margarine verschilt slechts 1 molecuul met… PLASTIC! En margarine heeft 27 van dezelfde ingrediënten als VERF!!!

Als bovenstaande feiten je nog niet kunnen overtuigen probeer dan het volgende maar eens.

Zet een geopend bakje margarine in je schuur of garage. Binnen een paar dagen zal je iets opvallen:

  • Er komen geen vliegen op af, zelfs geen fruitvliegjes (dat is al een teken op zich)
  • Het verrot niet en stinkt niet. Er zitten namelijk geen stoffen in van voedingswaarde (ook niet voor schimmels) dus niets zal er op groeien. Waarom, omdat het bijna plastic is.

Bovenstaande informatie zal misschien weerstand oproepen bij een aantal mensen want, als het zo slecht zou zijn dan zou het toch niet verkocht mogen worden?

Toch zijn er steeds meer mensen die in opstand komen tegen de vele onnatuurlijke producten die er in de supermarkt liggen. Zo was consumentenorganisatie Foodwatch begin maart ook weer in de media met een actie tegen Becel Activ.

Liever puur natuur

Ik probeer zelf vooral producten te eten die zo dicht mogelijk bij de natuur liggen. Die zijn voor je lichaam namelijk ook een stuk eenvoudiger om te verwerken en er zitten bovendien veel meer voedingsstoffen in. Roomboter is gekarnde melk. Margarine is een kunstmatig vervaardigd product waar soms niet eens melk aan te pas komt. Ik hoef er niet lang over na te denken. Doe mij maar roomboter!

Een gedachte over “Wat eet jij, boter of margarine?

  1. Ik ben erg benieuwd naar de resultaten van de harvard medical study, als citaat. Ik kom op dit bericht: http://journals.lww.com/epidem/pages/articleviewer.aspx?year=1997&issue=03000&article=00008&type=abstract

    Even het artikel en de voornaamste resultaten interpreteren:
    Externe validiteit: Mannen 45-64 jaar op moment 0, tot en met 21 jaar later
    Resultaten: De eerste 10 jaar geen significant maar gunstig effect voor margarine. (Risk ratio: 0,98 95%CI: 0,91-1,05 per theelepel), de tweede periode (11 jaar) een significant ongunstig effect voor margarine (Risk ratio per theelepel: 1,10 (95%CI 1,04-1,17). De inname van margarine was scheef verdeeld met een gemiddelde van 1,8 (range 0 – 12).
    Interpretatie: Correctie voor verstorende variabelen hielden resultaat. Als er geen verstorende variabelen in het spel zijn, wordt is het effect van margarine consumptie op latere leeftijd voor mannen ongunstig. Het effect kan echter mogelijk ook verklaard worden door de toegenomen effectiviteit van preventie van CHD gedurende de looptijd van de studie. Hier lijkt niet voor gecorrigeerd.

    Groet,

    Bob

Plaats een reactie